2015. január 18., vasárnap

Sajtos perec

Sziasztok Kedveseim!

Ezer éve nem volt receptes bejegyzés, ezért úgy gondoltam, hogy megosztom veletek mindenki kedvencét: a sajtos perec elkészítésének lépéseit! :)

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy körülbelül 10 perc alatt szokott elfogyni, igaz nem is lesz sok belőle: egy adagból 10 perecke jön ki.

Egyáltalán nem tartozik a drága tészták közé, nem igényel extra hozzávalót. Ezek:
600 dkg liszt
1 kocka élesztő
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
370 ml langyos víz

75 g szódabikarbóna
3-4 l víz

A tetejére vaj és tetszés szerint reszelt sajt, szezámmag stb. (Ennek csak a képzelet szabhat határt!)

Elkészítés:

Az élesztőt egy picike vízzel és egy kiskanál cukorral felfuttatjuk.

A két kanál olajat a langyos vízzel összekeverjük.

A lisztet, cukrot, sót összekeverjük egy másik tálban, hozzá öntjük a felfuttatott élesztőt és apránként elkezdjük hozzá adagolni az olajos vizet. Nekem rendszerint nem is kell az egész.

Egy kis cipót gyúrunk belőle, amit aztán körülbelül 30-40 perc alatt, meleg helyen, duplájára kelesztünk. (Én szeretem a kelesztő tálat picit kiolajozni, így nem ragad bele a tészta.)


Ha megkelt, egy nagy szájú lábasban oda tesszük a 3-4 liter vizünket alacsony lángon melegedni. (A lényeg, hogy annyi víz legyen a lábasban, hogy a perecek majd ne érjenek le az aljához.)

A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, Ők lesznek a perecek.

Egyesével hurkákat nyújtunk belőle, a tenyerünkkel görgetve a tésztát. Ezt a legegyszerűbben egy sima felületen (én a konyhapulton szoktam), irinyó-pirinyó olajjal megtenni. (Az sem jó, ha túl sok alatta az olaj, mert elcsúszkál és kezelhetetlen lesz tőle.)


Megfogjug a tésztakígyó két végét, és kétszer keresztezzük őket:




A két végét lehajtjuk és egy picike vízzel rögzítjük:



A papírt vagy szilikont, amire rátesszük egy picit beolajozzuk, hogy ne ragadjon rá.

Mire mind a 10-et elkészítettük, addigra a víz is elkezd gyöngyözni. Ne forrjon! Hozzá adjuk a szódabikarbónát és elkeverjük .

A pereceket fogjuk benne megfürdetni! Ettől lesz egy kicsit pikánsabb, érdekesebb íze.

Fejjel lefelé szoktam őket a vízbe rakni, mert így biztos, hogy nem esnek szét.


Mindkét oldalát körülbelül 20 másodpercig fürdetjük, majd egy szűrős lapáttal kiszedjük és visszatesszük a tepsire.

A képen is jól látszik, hogy meg is nőnek egy kicsit, és színük is megváltozik a pancsi után: (a bal oldali már fürdött, a jobb oldali még nem)


Amint kiszedjük őket a szódabikarbónás vízből, megkenjük vajjal és megszórjuk a választott feltéttel. (Mi legjobban parmezánsajttal szeretjük.)


200 °C-on, 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.



Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá! :)

(Igen, először nekem is furcsa volt a szódabikarbónás vízben való fürdetés, de attól lesz az igazi! :D)

Millió Puszi és Ölelés:

Dius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése